Motosiklet Montu, Ceketi nedir, nasıl seçilmelidir?

14-12-2021 16:09
Motosiklet Montu, Ceketi nedir, nasıl seçilmelidir?

Motosiklet Montu ve Ceketi Nedir, Nasıl Seçilmelidir?

 
 


Motosiklet ceketleri, diğer 3 temel komponent olan kask, bot, pantolon ile birlikte sürüşün olmazsa olmazlarıdır. Temelde tekstil ve deri olarak 2 kategoriye ayrılmaktadır. Bunların içinde de sürüş tiplerine göre alt kategorileri mevcuttur. 

 



Tekstil ceketler (orijinal isimleri ile);

- Riding shirts (casual) motosiklet ceketleri

- Mesh (örgü, çok parçalı) motosiklet ceketleri  

- Full tekstil motosiklet ceketleri



Deri ceketler;

- Klasik (casual) deri motosiklet ceketleri

- Spor/Yarış deri motosiklet ceketleri

 


Birkaç örnek ile tüm modellerin üzerinden kısa kısa geçmeden önce motosiklet ekipmanlarınızı tercih ederken hem ekonomi hem de performans için ihtiyacınızın ne olduğunu doğru tespit etmeden karar vermemenizi önermek isteriz. Ceket örneğinden hareketle, diyelim yeni bir motor montu almaya karar verdiniz, kendinize lütfen şu soruları sorun!

 

 


- Çoğunlukla şehir içinde düşük hızlarda mı yoksa otobanlarda yüksek süratlerde mi sürüyorum? 

- Ortalama sürüş sürem ne kadar? Uzun seyahatlerim oluyor mu?

- Tüm hava koşullarında motosiklet sürüyor muyum? Motosikletimi kışlar mıyım?

 

 

 


Sadece bu 3 soruya vereceğiniz cevaplar dahi daha nokta atışı bir alışveriş yapmanıza sebep olacak ve aynı zamanda hiç kullanmayacağınız özelliklere para ödemenizi engelleyecektir. Zira hiçbir mont herşeyi bir arada yapamaz! O nedenle siz de ihtiyacınıza yönelik çözümler arasından seçim yapmaya gayret gösterin.

 



Riding Shirts Ceketler:

Bu model için ülkemizdeki yerli üretimlerden en güzel örnek, Rider Denim markasının zifiri gömlek ve ceket modelleri ile genel olarak softshell dediğimiz montlar olacaktır.  Çok yüksek hızlar için kullanılması uygun olmayan, günlük hayatta şık duran, hafif, sıklıkla retro görünümü olan, temel koruma ekipmanları ile donatılmış ceketlerdir. Tarzın ön planda olduğu, dışardan bakıldığında korumalı bir motosiklet ceketi olduğu dahi kolay kolay anlaşılamayan tasarımlardır.

 

 



Mesh Ceketler:

Mesh ceketler genellikle inanılmaz derecede hafiftir. Yalnızca en sıcak koşullarda giyilmek üzere tasarlanmışlardır ve normalde göğüste ve bazen de kollarda ve arkada ağ panelleri olan temel bir naylon şasiden oluşurlar. Günümüzde bu modeller içerden veya dışardan su veya rüzgar geçirmez çıkarılabilir membran içliklere desteklenmektedir. Böylece limitli olan kullanım süresi daha geniş dönemlere yayılmaktadır. Sadece güneşli havalarda sürerim diyen motorcuların ilk tercihi olmalıdır diyebiliriz. Güzel örnekler, Dainese’nin Hydra Flux D-Dry (içten membranlı) ve Sauris 2 D-Dry (dıştan membranlı) serileri olabilir.

 

 



Full Tekstil Ceketler:

Genellikle Adventure motor kategorisi için full tekstil montları daha çok görmekteyiz. Tercih edilen kumaş tipine göre soğuk, rüzgar ve yağmur dayanımları değişim göstermektedir. Ağırlıklı olarak birkaç çıkarılabilir katmandan oluşur ve üzerinde bolca cep bulunur. Full tekstil ceketlerde hem nefes alabilirlik sağlaması hemde yüksek süratlerde dış etmenlerden koruyuculuğu ile en çok öne çıkan malzeme Gore-TEX’tir. Nefes alabilen ve su geçirmeyen yapısı sayesinde soğuk ve yağışlı mevsimlerde rahat edilebildiği gibi birden fazla mevsimde de kullanım sağlamak mümkündür. Aynı zamanda bu montlar sayesinde kişilerin vücudu havasız kalmaz ve sürücü terlemez. Kısacası motosiklet kullananlar için Gore-Tex demek, mümkün olan en yüksek kuruluk demektir diyebiliriz. Bu tip ceketler için de en güzel örnek, Dainese’nin Carve Master 2, Gran Turismo modelleri ile Revit’in Defender modeli olacaktır.

 

 



Casual (klasik) deri motosiklet ceketleri:

Riding shirts kategorisinde olduğu gibi bu deri ceketlerde, daha çok tasarımın ve şıklığın ön planda olduğu günlük kullanıma uygun ağırlıklı retro çizgilere sahip motosiklet ekipmanlarıdır. Çoğu zaman üst düzey koruma ekipmanları ile donatılmamış hatta hiç koruma takılmamış örnekleri de mevcuttur. Mükemmel görüntüleri ve sürtünmeye karşı sağladıkları olağanüstü dayanımları ile tekstil ceketlerden üstün olan deri ceketlerin en önemli zaafı hava almamaları ve bir miktar ağır olmalarıdır diyebiliriz. Ancak her motorcunun gönlünde bir deri ceket ve onunla yaptığı bir sürüş vardır…

 


 


Spor/Yarış deri motosiklet ceketleri: 

Tekstil malzemelere göre yapısal olarak çok daha üstün sürtünme mukavemeti sağlaması itibarıyla deri ceketler spor veya yarış sürüşlerinin vazgeçilmezidir. Full koruma ile donatılmış, modeline göre su geçirmez astarla desteklenmiş versiyonları mevcuttur. Omuzlarda ve dirseklerde sliderlara yer verilir. Doğrudan yarış versiyonlarında göğüs koruma takılması için cepler hazırlanmıştır. Hem korumalar hem de deri malzeme sebebiyle en ağır motosiklet ceketi olduğunu söyleyebiliriz. Unutulmaması gereken nokta, profesyonel yarışçıların dar ve deri malzemeler giyme sebebinin estetik kaygılar değil tamamıyla en üst düzey güvenlik seviyesini yakalamak olduğudur.

 

 

 

 


 

Motosiklet Montu ve Ceketi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 



Tüm motosiklet mont/ceket tiplerine değindikten sonra genel olarak montun üstümüze nasıl oturması gerektiğinden de bahsetmek isteriz. Öncelikle ne kadar çok ayar o kadar iyidir, yani bel bandı, boyun bandı, kol sıkılığı ve göğüs ayarları her hava koşulunda, giyim tarzınıza uygun bir çözüm bulabilmeniz için çok önemlidir. Değişen şartlarda ayar mekanizmalarını kullanın, montunuzu üstünüze tam oturtun. Özellikle sırt, dirsek ve omuz bölgelerindeki korumaların eksenlerini aynı kask konusundaki gibi kaybetmemelerine özen gösterin. Çok önemli paralar ödeyip aldığınız bir mont eğer bol ve dökümlü bir şekilde üzerinizde duruyorsa olası bir kaza anında vazifesini yapamaz, sizi koruyamaz! Hiçbir motosiklet ceketini sırt koruma olmadan kullanmayın, mutlaka bedeninize uygun sırt korumasını uygun yerine takın. Montunuz omuz, dirsek, bel ve sırt bölgelerinden üzerinize tam oturmalıdır. Ancak sürüşünüzü de negatif yönde etkilememelidir. Mutlaka motosikletinize oturarak bahsettiğimiz sıkılığın sürüş kabiliyetinizi etkileyip etkilemediğini kontrol edin! Çıkarılabilir iç astarı olan bir model seçtiğinizde astarı çıkarıp yine aynı kontrolleri uygun kıyafetler ile yapın. Montunuzu sıklıkla içinize ne giyerek kullanacaksanız, o şekilde deneyin. Tavsiyemiz çok fazla kat kat giyenmekten kaçınmanız yönündedir. Zira hareketleriniz kısıtlanmamalıdır.

 



Son olarak montunuzu alırken ihtiyacınızın ne olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın! Örneğin, "her zaman motora binerim, kışlama yapmam” diyen biriyseniz, 4 mevsim montlara hiç bakmayın, zira bunlar sizi yazın serin kışında sıcak tutmayacaktır. Çünkü siz her mevsimin göbeğinde motorunuzun üstünde olacaksınız. En doğrusu efektif bir yazlık ve bir kışlık mont edinmeniz olacaktır. Karar yine de sizin, sonunda 1 montla bu işi çözerim derken 3 mont sahibi olmayın…

 

 


Renk konusunu da atlamayalım, bu noktada kişisel zevkler ön plana çıksa da özellikle ülkemiz trafiğini düşününce görünür olmak son derece önemli, aklınızda bulunsun!

 


 

Yazın efil efil kışında sıcak ve kuru sürüşler dileriz…

 

 

 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.