Intercom Nedir, Nasıl Seçilmelidir?

03-02-2022 17:27
Intercom Nedir, Nasıl Seçilmelidir?

Intercom Nedir, Nasıl Seçilmelidir?


Bugünkü yazımızda intercom ne işe yarar, doğru intercom seçimi nasıl yapılabilir ve Cardo intercom modelleri arasındaki temel farklar nelerdir gibi başlıkları inceleyeceğiz.


Tüm motosiklet ekipmanları için belirttiğimiz gibi intercom konusu da doğru bilgilerle ihtiyaca yönelik hareket edilmesi gereken bir başlıktır. Aksi durumlarda hem sürüş ihtiyacınız karşılanmamış hemde bütçeniz doğru değerlendirilmemiş olacaktır. Dilerseniz önce intercom cihazlarına genel bir bakış atalım…


Maalesef intercom konusu, kulaktan dolma bilgilerle yanlış seçim kurbanı olan birçok sürücünün muzdarip olduğu bir alandır. Bazı detay gibi gözüken başlıklara dikkat edildiğinde fiyat/performans açısından en iyi ürünü seçebilirsiniz. Intercomlar motosiklet üzerinde her türlü cihaz ile iletişim kurmanızı kesintisiz bir şekilde sağlayan cihazlardır. Intercom kullanımı ile grup sürüşlerinde diğer sürücülerle veya artçınız ile sürekli iletişim kurabilir, motosiklet üzerinde gelen aramaları cevaplayabilir, seyahat halinde rahatlıkla telefon görüşmesi yapabilir, ek olarak müzik dinleyebilir, telefonunuzdan herhangi bir ses öğesini dinleyebilir, navigasyon cihazınızdan gelen yönlendirmeleri anında duyabilirsiniz. Müzik ve telefon görüşmeleri bir miktar keyif odaklı alanlar olsa da diğer sürücülerle olan bağlantınız ve navigasyon yönlendirmeleri hem yeni başlayan hemde tecrübeli sürücüler için olası tehlikelerden kaçınmak adına son derece kritik noktalardır. Bağlantılı haldeyken uzun yol sürüşlerinde yoldaki tehlikelerden önceden haberdar olmak ve profesyonel yol eğitimlerini anında geri bildirimlerle alabilmek motosiklet sürücüleri için önemli katma değer noktalarıdır.


Intercom seçimi sırasında öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken alanları şarj, menzil, kulaklık ve mikrofon kalitesi olarak sıralayabiliriz. Ancak buradaki en kritik konu, cihazların kullanmayacağınız üstün özelliklerine kapılmadan  yazımızın başında da belirttiğimiz ihtiyacınıza uygun ürünü seçmeniz gerekliliğidir. Bunları birkaç küçük örnek ile açıklayalım.


Sıklıkla yalnız sürüşler yapan, sadece telefonlara cevap veren bir sürücüyseniz menzil, kulaklık kalitesi gibi özelliklere boş yere bütçe ayırmayın. Şarjı uzun dayanan bir cihaz işinizi rahatlıkla görecektir. Aynı şekilde yine yalnız süren fakat müzik keyfine de önem veren biriyseniz, hem şarj hemde kulaklık kalitesi önem kazanacaktır. Piyasada Harman Kardon veya JBL gibi üst düzey kulaklıklarla çalışan intercom markaları mevcut. Bunlara eğilmeniz müzik keyfinizi doya doya yaşamanızı sağlayacaktır.

Eğer sizin için bunlara ilave olarak artçı ile iletişimde kalmakta gerekliyse bu durumda kısa mesafe bağlantı opsiyonu(sürücü+yolcu veya 500 m mesafe) sunan modeller ihtiyacınızı karşılayacaktır.


İşin içine grup sürüşü dinamiğide girdiğinde mutlaka uzun mesafe menzili ve ikiden çok cihaz bağlantı opsiyonuna sahip modellere yönelmeniz gerekmektedir.  Ayrıca grup sürüşlerinin kronik problemleri olan eşleşme ve kopan bağlantıları yaşamadan sürüşün ve sohbetin keyfini çıkarabilmek için daha profesyonel modellere yönelmenizi tavsiye edebiliriz. Zira eşleşmede sizi uzun denemelerle yoran veya sürekli kopan bağlantılar tadınızı kaçıracaktır. Özellikle grup sürüşünde DMC teknolojisi ile rakiplerinden ayrılan Cardo modelleri sürücüsünü üzmeyen bağlantı kolaylığıyla fark yaratmaktadır. Dilerseniz şimdi de kısaca intercom piyasasının Apple’ı olarak adlandırılan Cardo modellerini daha yakından tanıyalım.


Cardo Freecom 1+ modeli sadece 2 cihaza kadar bağlantıya izin vermekte ve grup görüşmelerine imkan vermemektedir. Telefonla ve artçımla konuşurum diyenler için ideal bir opsiyondur.

Cardo Freecom 2+ modelinde 1+’a göre maksimum 500 m’lik mesafe HD kulaklık ilavesi gelmektedir. Biraz daha kaliteli ses ve yakınımdaki bir sürücü ile de konuşurum derseniz bu model ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Cardo Freecom 4+ modelinde ise diğer modellere ilave olarak JBL kulaklıklar, 4 cihaza kadar bağlantı, grup görüşmesi ve 1,2 km’ye kadar(birden çok cihaz bağlandığında ilk cihaz ve son cihaz arası max 3,5 km’lik) çekim mesafesi bulunmaktadır. Nispeten küçük gruplar ile süren ve müzik keyfine önem verenler için JBL kulaklıkları ile ideal bir modeldir. 

Cardo PackTalk Bold ve Black modellerinde ise Freecom 4+’a göre DMC özelliği(cihazlar arası doğrudan kolay bağlantı), 15 cihaza kadar bağlanma, sesli komut VOX özelliği ve 1,6 km’ye kadar(birden çok cihaz bağlandığında ilk cihaz ve son cihaz arası max 8 km’lik) çekim mesafesi sağlanmaktadır. En yüksek kalitede müzik dinlemeyi seven, sesli komutları kullanan ve çoğunlukla kalabalık gruplarla sürüş yapanlar için son derece tatmin edici bir modeldir.


Son olarak temel motosiklet becerileriniz gelişmeden sürüş esnasında intercom ayarları ile meşgul olmamanızı önemle rica ediyoruz. Unutmayın, tüm ayarları sürüşten önce hazır hale getirmeniz, sürüşten maksimum keyfi almanızı sağlayacaktır.


Sağlıklı ve keyifli sürüşler dileriz…

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.